meer over mij

Als bruidsfotograaf en lifestylefotograaf uit Brabant leg ik op een warme, liefdevolle en ongedwongen manier jouw dierbaarste momenten vast voor altijd.

Hi, ik ben Nancy

Ontdek mijn aanbod

Bruiloften

tips & inspiratie

gezinnen

zwangerschap

newborn

Bruiloft tips

Meer blogs:

Hoe maak je nu die gastenlijst?

Allereerst wil ik je meegeven dat elke grootte van je gastenlijst goed is! Het is jullie bruiloft en jij mag uitnodigen wie je graag bij jullie bijzondere dag erbij wilt hebben.

Het maken van een gastenlijst kan een lastige klus zijn, zo niet de lastigste klus. Wie ga je wel vragen, wie niet, gaan mensen teleurgesteld zijn als ze niet worden gevraagd, of willen je ouders dat je mensen vraagt, die je eigenlijk zelf niet zou uitnodigen. Ik ga je helpen om jullie gastenlijst samen te stellen met dit deze tips.

Tip 1: Wie wil je graag uitnodigen voor je bruiloft?

Om te starten maak je eerst een (grote) lijst met wie je graag zou willen uitnodigen. En dit is maar een opzetje he, dus we gaan hier nog in schrappen 😉.

Begin met je directe familie en meest dierbare vrienden en ga daarna verder met kennissen, collega’s, oude schoolvriendinnen. Als deze lijst klaar is, gaan we meteen een selectie maken.

Tip 2: Aanpassen van de lijst

Nu je een eerste opzet hebt gemaakt van de lijst, gaan we nog een keer door deze lijst en stel je jezelf de volgende vragen:

  1. Welke gasten moeten er echt sowieso bij zijn?
  2. Wil ik deze persoon echt uitnodigen?
  3. Leuk als deze persoon komt, maar wat als hij/zij er niet is?

Start met je directe familie en dierbare vrienden, zonder deze gasten zou je niet willen trouwen. En vanuit daar ga je verder. Wanneer je al een locatie hebt voor je bruiloft heb je vaak een maximum aantal gasten afgesproken of een maximum aantal gasten die je kunt vragen. Dit helpt je bij het samenstellen van de lijsten. En voel je niet schuldig, want even eerlijk, elke extra gast is een extra stoel, een extra diner en een extra stukje taart van je budget.

Tip 3: Willen we kinderen op onze bruiloft?

Wanneer je zelf kinderen hebt of als er veel kinderen in jullie directe familie of dierbare vriendenkring zijn, is het wellicht meer voor de hand liggend dat jullie kinderen uitnodigen op jullie bruiloft. Kinderen op je bruiloft maken dingen soms net wat luchtiger én je kunt ze perfect kleine taakjes laten doen, zoals het brengen van de ringen of het strooien van de bloemblaadjes. En om ze lekker te entertainen gedurende de dag kun je bijvoorbeeld een kindertafel regelen met allerlei spelletjes en knutselspullen of wat dacht je van oudhollandse spellen, zeker weten dat de volwassenen ook mee zullen doen! Als het gaat om kleine kindjes en/of heel veel kinderen, is het misschien handig om een oppasmeisje te vragen die zich bezig houdt met de kids, zodat de ouders ook onbezorgd kunnen genieten.
Maar misschien willen jullie helemaal geen kinderen of een kleine selectie op jullie bruiloft, dat kan en dat mag! Het is jullie dag.

Tip 4: Collega’s op je bruiloft?

Ook al vind je je collega’s ontzettend aardig, voel je niet verplicht om ze uit te nodigen. Vraag diegene met wie je een goede band hebt. En als dat al een groepje is, je bent niet verplicht om ook hun partners uit te nodigen.

Tip 5: Moet iedereen er de gehele dag bij zijn?

Verdeel nu je gastenlijst in 3 lijstjes voor de daggasten en de avondgasten en “misschien” lijstje. Je lijst met gasten die er sowieso bij moeten zijn, worden je daggasten voor de hele dag. De gasten die iets verder van jullie af staan worden je avondgasten en op het “misschien” lijstje kunnen bijvoorbeeld je collega’s of buren staan. Wanneer je niet aan je maximum aantal zit en er is nog budget kun je kijken in dit lijstje wie je nog wil uitnodigen.

Kinderen op je gastenlijst betrek je bij je bruiloft door ze de ringen te laten brengen

Tip 6: Verstuur de save the dates!

Je gastenlijst is compleet, tijd om de save-the-dates kaarten te versturen zodat iedereen op de hoogte is van jullie bruiloft. Kijk goed hoe de namen op de enveloppen schrijft, nodig je een gezin met kinderen uit, schrijf je “familie Peters”, nodig je alleen de ouders of 1 persoon uit, schrijf dan de volledige naam/namen uit. Wanneer je gasten laat reageren voor een bepaalde datum als ze niet kunnen, kun je bij afmeldingen nog kijken in je “misschien” lijstje of je daar nog iemand van wil uitnodigen.

En onthoud: het is jullie bruiloft dus jullie bepalen wie er wel of niet komt! Nu je de gastenlijst compleet hebt, is het tijd om de rest van je bruiloft te plannen! Geen idee waar je moet starten? Bekijk deze blog met 5 vragen die je jezelf kunt stellen als je je bruiloft gaat plannen.

Boek nu je plekje voor                             

2024